گمشده میان ِ تاریخ نویسی ِ مذکر ِ این دیار؟*
قصه از این قرار هست که شاه سلطان حسین _ آخرین پادشاه صفوی_ سوگولی حرمش که خاتونی بود به غایت شجاع و باتدبیر رو به فتحعلی خان
آقاشه باش بخشید که پاداشی باشه بر دلاوریهای این خان ِ قاجار. وقتی طبق موازین شرع 100 روز بعد از نگه
داشتن عده خاتون به عقد خان قاجار در اومد، از رازی پرده برداشت؛ بچهی شاه سلیطان حسین رو در شکم داشت در صورتی که کلّ ِ ایل ِ قاجار او رو همسر خان میدونستند.. این بچه شد محمدحسنخان ِ قاجار. بعد ِ ها صاحب پسری شد به نام ِ آقامحمدخان موسس سلسلهی قاجار. با این حساب؛ آیا یک کلاه ِ تاریخی سر ِ ما رفته؟ :)) مرکز ِ ثقل ِ ماجرا اینجاست اما داستان ِ اصلی از خیلی وقت قبل و با زندگی ِ خاتونی که بعداً امینه نامیده شد شروع میشه.
+ مدرکی مبنی بر مستند بودن این داستان وجود نداره و خود نویسنده در مقدمهی
کتاب میگه که قراره شما یک قصهی تاریخی بخونید.
"این یک نیّت قدیمی است. آدمیزاد یک عمر _ یعنی
صدها عمر _ است که میکوشد شاید مرز بین افسانه و تاریخ، قصّه و واقعیت،
راست و دورغ، حق و ناحق را مشخص کند. هنوز که هنوز است پیدا نشده ..."
پس باور کردن یا نکردن این داستان با خود ِ خواننده ست. اما علاوه بر این ما با قصهای مواجه هستیم پر از رشادتهای زنانه، پر از مکر و تدبیرهای به جا و سرنوشتساز، آمد ُ رفت آدمها بر مسند ِ قدرت. بدیهی ِ که برای لذت بردن از این کتاب باید تاریخ رو دوست داشته باشید. از اینکه ادارهی این مرز و بوم تا به حال به دست ِ چه کسان ِ بیلیاقتی بوده نباید تنتون بلرزه! و به جملهی "ضعف ِ حکومت ِ مرکزی" عادت کنید! نفس ِ عمیـــــق!!
* عنوان نوشت: به قول نویسنده "نام خیلی از زنها در تاریخنویسی مذکر این دیار گم شده."
کتابهای تاریخ ِ ما در مقاطع ِ مختلف ِ تحصیلی خیلی خیلی به تاثیر ِ خانومها در رقم خوردن ِ تاریخ بدهکار هستند! چون خبر از این نمی دادند که در اصل "سلطنت را در پشت پرده، حرمسراها می گردانند."
آقای بهنود چه خوب دِینشون رو ادا کردند.
+ [کلیک]
+ جیرهی کتاب، کتابهای مسعود بهنود.
پ.ن.1 به جز امینه تا به حال؛ «خانوم» و «این سه زن» رو از مسعود بهنود خوندهم.
اگر
امینه رو اول خونده بودم خیلی از گرههای تاریخی ِ دو کتاب دیگه برام
برطرف میشدند. پس توصیهم اینه اگر خواستید بخونید حدالامکان از امینه شروع کنید که از دوران صفویه شروع میشه بعد خانوم که شروعش از اواخر قاجاریه ست و بعد این سه زن که به تاریخ معاصر نزدیکتر ِ و در مورد زندگی سه شخصیت اشرف پهلوی، مریم فیروز و ایران تیمورتاش هست.
پ.ن.2 شما هم اگر کتاب ِ خوبی در مورد تاریخ ایران تا قبل از دوران پهلوی میشناسید مخصوصاً دوران امیرکبیر خوشحال میشم بهم معرفی کنید.